آخرین اخبارخواص گیاهان داروییدرمان با گیاهان دارویی و طب سنتیعرقیات

رفع عطش :

عطش چیست؟
عطش همان تشنگی تعبیر می شود و تشنگی هم نیاز به نوشیدن آب است. این نیاز زمانی بروز پیدا می کند که بدن در مقابل کم آبی که با آن مواجه شده واکنش نشان می دهد. کم آب شدن بدن نیز زمانی رخ می دهد که آب دفع شده از بدن بیشتر از مقدار جذب آب باشد. از سوی دیگر، عطش به نوعی تشنگی مفرط نیز تعبیر می شود که در گرمای شدید و کم آبی های طولانی مدت یا ورزش های طولانی و سنگین رخ می دهد. وقتی بدن کم آب می شود، بزاق دهان را می گیرد و احساس خشکی دهان به وجود می آید. اگر در این مرحله کمبود آب جبران نشود، احساس ضعف، خستگی و سردرد ایجاد می شود. تشنگی در اصل علامت خطری برای کم شدن مایعات بدن است. کاهش مایعات نیز می تواند در اثر تعریق زیاد، اسهال، استفراغ، تب، آفتاب سوختگی یا رژیم غذایی اتفاق بیفتد.

روش رفع عطش
آب به طور معمول به دلیل تنفس، تعریق، ادرار و مدفوع از دست می رود. در همین زمان است که مکانیسم تشنگی به وجود می آید و بدن به نوعی نشان می دهد که به آب نیاز دارد. بنابراین نوشیدن آب کافی و فراوان بسیار اهمیت دارد. در فصول گرم سال و به ویژه تابستان که آب بیشتری از طرق مختلف از دست می رود، عطش و تشنگی زودتر بروز پیدا می کند. راهکار اصلی رفع عطش در اصل نوشیدن میزان کافی آب است در کنار آب می توان از نوشیدنی هایی مانند چای کمرنگ و آبمیوه های متفاوت نیز برای رفع تشنگی استفاده کرد. به این نکته باید توجه کنید، برای تامین آب مورد نیاز بدن نباید از نوشیدنی های ناسالم استفاده کرد؛ مثلا مصرف زیاد برخی نوشابه‎های گازدار و کافئین‎دار عوارض جسمی دارند و موجب کاهش کلسیم بدن می‎شوند.

خوردن ناگهانی آب فراوان می تواند مشکلات گوارشی و سوء هاضمه در فرد ایجاد کند. توصیه می شود بدن به چنین حالتی نرسد و هر نیم تا یک ساعت باید دست کم نیم فنجان آب به بدن رساند.

بر طرف کردن عطش در فصل گرما
احتمالا این خاطره در یک روز گرم از فصلی گرم رقم خورده است؛ تابستان با گرمای طاقت فرسایش، می تواند با تشنگی ضمیمه شود و فصلی غیرقابل تحمل را ایجاد کند. گرمای هوا باعث از دست رفتن بیشتر آب بدن شده و نیاز بدن به آن را افزایش می دهد. در واقع آب، اولین ماده غذایی و سالم ترین نوشیدنی است که 60 درصد بدن بزرگسالان و 80 درصد بدن نوزادان را تشکیل می دهد. کارشناسان تغذیه توصیه می کنند، آقایان روزانه بیش از 2 لیتر و نیم و خانم ها 2 لیتر آب در روز مصرف کنند. در این میان افرادی که ناراحتی کلیه، ناراحتی های قلبی- عروقی و فشار خون دارند باید زیر نظر پزشک آب بنوشند. درصورت حل نکردن معضل تشنگی احتمال ایجاد مشکلات فراوانی وجود دارد. دکتر هاشمی، متخصص تغذیه در این باره توصیه هایی دارند که درصورت رعایت آن ها می توان تابستان بی عطشی را سپری کرد.

1- گلاب
گلاب در حقیقت نوعی عرق گیاهی است که از گلبرگ های چند نوع گل محمدی تهیه می شود. گلاب ایرانی که به ویژه در ناحیه قمصر کاشان تهیه می شود، بسیار معروف است. گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد. در ضمن، گلاب به برخی محصولات مثل فالوده، بستنی یا برخی شربت ها افزوده می شود. گاهی نیز خود گلاب به شکل رقیق به حالت شربت به مصرف می رسد. این مایع در عین حال که خواص نامبرده را دارد در پیشگیری از عطش و گرمازدگی هم موثر است.

2- خاکشیر
شربت دیگری که خاصیت ضد عطش و گرمازدگی دارد، خاکشیر است. از قدیم به تجربه از شربت آن با آب سرد و کمی شکر در نواحی گرم به خصوص در فصل تابستان برای رفع عطش استفاده می کرده اند.درباره خاکشیر باید اضافه کنیم که روی دانه آن موادی به نام لعاب وجود دارد. لعاب می تواند چند برابر وزن خود آب جذب کند و متورم شود و به شکل ژله درآید.به این ترتیب، وقتی خاکشیر با آب مخلوط و کمی شکر هم به آن اضافه می شود، هم خوشمزه خواهد بود و هم لعاب آن منبعی برای آب بدن است.نباید فراموش کرد که هر دانه خوراکی که مانند خاکشیر لعاب داشته باشد، می تواند به همین شکل عمل و کمبود آب بدن را جبران کند.

3- شربت آبلیمو
یکی از شربت هایی که از قدیم در فصل گرم مورد مصرف قرار می گرفته، شربت آب لیمو است.پایه اصلی این شربت، عصاره لیموترش است که با آب رقیق می شود و همراه مقدار کمی قند یا شکر مورد مصرف قرار می گیرد. آب لیمو را به تنهایی نباید مصرف کرد زیرا آب لیموی رقیق نشده روی مینای دندان تأثیر می گذارد و باعث تخریب آن می شود. بنابراین بهتر است چه در غذا و چه در سالاد حتماً قبل از استفاده، آب لیمو را رقیق کنید.جالب است بدانید که شربت آب لیمو جلوی گرمازدگی و عطش را می گیرد و مصرف آن در ماه های گرم و در مسافرت ها، به خصوص مسافرت های دریایی، بسیار مناسب است.شربت آب لیمو زیانی ندارد و مصرف آن در هر سنی توصیه می شود.آب لیمو خواص متعدد دیگری هم دارد که عبارتند از ضد تصلب شرایین، کاهش دهنده کلسترول، ضد برخی سموم از جمله تریاک، ضدتب و ضد کمبود ویتامین C.

5- تخم شربتی
جالب است بدانید که تخم شربتی دانه گیاه ریحان خوراکی است. این دانه ها درشت تر از خاکشیر و سیاه رنگ هستند.وقتی تخم شربتی داخل آب ریخته می شود، روی آن لایه ای ژله ای تشکیل خواهد شد. شربت آن ضد گرمازدگی و ضد عطش است و می توان گفت تخم شربتی و خاکشیر تقریباً خواص یکسانی دارند.در ضمن، خاکشیر و تخم شربتی خاصیت مسهل و ملین داشته و مصرف آن ها برای جلوگیری از یبوست که در تابستان شایع می شود، مناسب تر است.

6- عرق بیدمشک
بیدمشک نوعی بید است ولی این درخت در اول بهار و قبل از آنکه برگ بدهد، گل های زیبا و خوشبویی دارد. عرق بیدمشک از گل های این نوع بید که در ارومیه بسیار زیاد است، تهیه می شود.گلاب که همان اسانس گل محمدی است، خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله می توان به ضد اسهال، ضد التهاب، افزایش دهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، خلط آور، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد .گاهی از عرق بیدمشک بدون رقیق کردن استفاده می شود که خواصی نظیر تقویت کننده، آرام بخش، ضد گرمازدگی و مقوی قلب دارد. گاهی نیز به صورت شربت آن را رقیق و مقداری شکر به آن اضافه می شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن