آخرین اخبارخواص گیاهان داروییدرمان با گیاهان دارویی و طب سنتیمیوه ها

خربزه شاخدار , میوه سمی اما شامل بسیاری از خواص دارویی :

نام رایج:

خربزه ژله ای، خربزه شاخدار ، خیار آفریقایی

مشخصات گیاه:

بخش های رویشی خشن، ساقه ها تا طول 3متر، برگ ها تخم مرغی شکل و بعد از گسترده شدن قلبی شکل، اندازه برگ ها 90*100 میلی متر و معمولا 3تا5 لُبی، گلهای نر و ماده بصورت جدا روی یک پایه و به رنگ سبز روشن مایل به زرد
مشخصات میوه:

بیضی-استوانه ای، برآمدگی های تقریبا مثلثی شکل و گوشتی به رنگ سبز خاکستری در سرتاسر میوه که بعد از رسیدن زرد یا قرمز میشوند، راه راهی مبهم از نقطه های کوچک رنگ پریده روی پوست میوه، داخل میوه به رنگ سبز یا سبززمردی، گوشت ژله مانند
منشأ نام میوه:

نام گونه metuliferus به برآمدگی های تیز روی میوه اشاره دارد، از کلمات لاتین metula به معنی هرم کوچک و ferus به معنی طاقت و تحمل گرفته شده است.

موارد استفاده در آشپزی:

به دلیل برآمدگی های تیز بر روی پوست میوه باید با دقت استفاده شود. این نوع خربزه انواع تلخ و غیر تلخ دارد. انواع تلخ این خربزه ناخوشایند و احتمالا سمی هستند، اما هیچ راهی برای تشخیص انواع تلخ از غیر تلخ بجز مزه کردن وجود ندارد. طعم و مزه ی انواع غیر تلخ یک طعم نه خیلی شیرین ولی مطلوب مثل آناناس و موز است و یا حتی کمی ترشمزه اش هم گاهی شبیه خیار آبلیمو زده و یا ترکیبی از مزه ی موز و لیمو می باشد.روی این میوه ی استوایی برجستگی های خارمانندی از جنس پوست میوه به چشم میخورد و از سرده ی خربزه ها می باشد. بافت درون آن مثل ژله ، چسبناک و ژلاتینی است.
به نظر بعضی ها این میوه را میتوان مانند یک خیار معمولی خورد، اما از آنجایی که این میوه مثل ژله می ماند بهتر است که داخلش را با قاشق خورد و یا در سالاد میوه مورد استفاده قرار داد. همچنین می توانیم بصورت مکعب برش داده و در ترشی استفاده کنیم.
در اوکاوانگو(جنوب آفریقا) این میوه نسبتا تلخ است و به ندرت توسط انسان مصرف می شود مگر در زمان کمبود مواد غذایی و هنگام مصرف هم بصورت خام و هم بصورت پخته شد مورد مصرف قرار میگیرد.
خویسانها(گروه های قومی جنوب آفریقا) میوه را کباب میکنند و سپس آن را فشار میدهند تا آب میوه خارج شود. برگ ها را مانند اسفناج می پزند و یا با آرد ذرت مخلوط میکنند. خویسانها از این میوه برای آینده شان بهره برداری اقتصادی می کنند.

کاربردهای درمانی:

خربزه ژله ای شامل ساپونین است، یک ماده ای که اغلب سمی است اما شامل بسیاری از خواص دارویی است. ساپونین نوعی از گلیکوزید چرب است و وقتی با آب مخلوط شده و خوب تکان بخورد، کف میکند.
گزارش شده است که در اوکاوانگو، قبیله ای به نام شونا ریشه ی این میوه را می جوشانند و برای تسکین درد بعد از زایمان استفاده می کنند. تنها مشکل این است که نوع تلخ این میوه سمی است اما سمیت آن معمولا با پخت و پز از بین می رود.
افراد مسن در اوکاوانگو براین باورند که می توان برای جلوگیری از ورود ارواح و یا ارواح شیطانی به خانه ریشه ی این گیاه را بصورت گَرد درآورده و دور خانه ریخت و یا اینکه آن را با چربی مخلوط کرده و بصورت لکه هایی روی بدن ریخت.

رشد و پرورش:

این گیاه میتواند براحتی سالانه در آب و هوای نسبتا ملایم کشت شود. بذر گیاه باید یک وضعیت دائمی داشته باشد و در خاک شنی کاشته شده و بطور منظم آبیاری شود. به نظر میرسد این گیاه هم مانند تمام کوکوربیتاها در معرض ابتلا به زنگ و مگس سفید باشد. طبق آزمایش های اخیر در ایالات متحده، به نظر میرسد که این نوع خربزه به نماتد گره ریشه و همچنین ویروس موزاییک خاصی مقاوم است.
در اوایل سال 1980 چند کشاورز در نیوزلند شروع کردند به پرورش این نوع خربزه به منظور بازار داخلی و صادرات. گزارش شده است که به دلیل ذخیره سازی طبیعی، میوه دارای عمر مفید شش ماه یا بیشتر است.
در ابتدا این محصول با یک نام شگفت انگیز به نام «سالاد میوه مکزیکی» فروخته شد! اما بعدها به نام «کیوانو» به عنوان یک علامت تجاری ثبت شد. امروزه این میوه در جاهای دیگر مانند کنیا و آمریکای جنوبی کشت می شود.

نویسنده: شبنم امیررضائی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن